Od Žirov do Sicilije

Naj se najprej predstavimo smo štiri članska posadka in prihajamo iz MK SAIRACH. Bilo je hladno aprilsko jutro, ko smo se tako kot po navadi ob 6.uri zjutraj dobili na jutranji kavi. Pred seboj smo imeli dolgo ampak točno začrtano pot in sicer Sicilijo. Kjub temu, da smo vedeli,da nas čaka mrzlo vreme smo bili dobre volje, kajti odpravljali smo se v tople kraje…..(tako smo vsaj mislili)….:) image

1.dan

image Iz Žirov nas je pot vodila proti Rovtam, kjer smo naleteli že na prvi mraz in sicer toplometer na motorju je pokazal ničlo, do Postojne se vreme ni spremenilo kaj dosti. V Postojni smo še zadnjič dolili oz.natankali naše motorje, nato pa jo veselo mahnili čez Razdrto do Trsta. In že smo bili na italijanski avtocesti. Ne bomo vam razlagali, verjetno ste se že vsi vozili po njihovih cestah in veste, da morate biti še posebno previdni. Prve tri postanke smo imeli le za točenje goriva, kar pomeni da smo prevozili približno 600 km, brez posebnih počitkov. Za vožnjo po avtocesti smo se odločili, predvsem zaradi časovne stiske, kajti na voljo smo imeli osem dni, katere smo mislili izkoristiti na cilju. Naš cilj za prvi dan je bil, da prispemo vsaj do Rima ali mogoče še kaj dlje. Ampak, ko smo pogledali v nebo, smo ugotovili, da se pripravlja močna nevihta zato smo izbrali prvi izvoz iz avtoceste in izbrali prvi kraj za prenočitev, kajti vztrajati v takem vremenu bi bilo nesmiselno. Že tako smo po mestu ??? v hudem nalivu iskali prenočišča. Nismo imeli veliko izbire, zato smo odšteli za nočitev 80€ za dve osebi, kar ni ravno poceni,sploh smo pa to pričakovali. Za večerjo smo si privoščili toplo juho, ki smo jo skuhali kar v hotelski sobi. In se vidno utrujeni odpravili spat.

2.dan

image Zjutraj smo vstali zgodaj in po obilnem italijanskem zajtrku (rogljiček in kava), smo se odpravili dalje. Pot nas je vodila zopet nazaj na avtocesto in proti Neaplju. Dišave, ki so nas obdajale mimo Neaplja so potrjevale takratno »smetarsko krizo«, smrad se je širil več deset kilometrov naokoli. Peljali smo se mimo Salerna naprej proti Reggio, image kjer naj bi stopili na trajekt za Sicilijo. Ob nakupu kart smo od domačinov takoj dobili informacije da je ugodneje kupiti povratno karto in se pluti s privatno linijo, tako smo se za 13 € prepeljali v obe smeri. Plovba traja okoli pol ure. Izkrcali smo se v kraju Messina. Po ogledu zemljevida smo se odpravili naprej proti Catania. Vstavili smo se na bencinski črpalki, ter povprašali kje bi bilo možno prespati. Glede nato, da je eden izmed nas (Erna) znala italijansko nismo imeli težav s sporazumevanjem. Napotili so nas v mesto Acireale. Že pred hodno smo se dogovorili, da bi poskusili naslednje dni spati v istem apartmaju, s tem smo si prihranili vsakodnevno iskanje prenočišča. Lahko bi rekli, da smo našli res prijaznega gospoda, ki je nam oddajal sobe, ter skrbel za nas tudi po drugi plati.

3.dan

Kot po navadi smo vstali zgodaj in po obilnem zajtrku smo imeli v planu ogled Etne, ampak ker nam tudi tokrat vreme ni bilo naklonjeno smo spremenili načrt in se odpeljali v drugo smer in sicer v mesto Taormina. To je prečudovito staro mesto vklesano v skalo na njem so še ostanki rimskega cesarstva. Je tudi turistično zelo obiskan kraj in temu primerno so tudi cene v hotelih nočitev stane cca. 120€-160€ za dve osebi. Ogled tega mesta priporočamo vsem ki bi si morebiti ogledali Sicilijo. Po ogledu tega mesta nam je čas dopuščal da smo naredili krog okoli Etne. Videli smo Sicilijo tudi v drugačni luči, da kjer ni turizma prevladuje revščina.

image image image image

4.dan -ETNA

Po lastnikovem nasvetu smo z motorjev pobrali vse kovčke, ter se odpravili proti Etni. pripeljali smo se nekje na približno 2000m nadmorske višine, od tam naprej nas je popeljala gondola pod katero je tudi smučišče. Zadnji del poti na vrh vulkana, te pripelje terenski avto oz. kombi. Ker je vulkan na višini 3323m nadmorske višine, nas je spremljalo obilo snega in vetra. Sprehodili smo se okoli manjših kraterjev iz katerih se kadi vulkanski dim in pepel, kjer je močno prisoten vonj žvepla. Cena vstopnice: 50€ na osebo

image image image image

5.dan

Cilj- PALERMO!! Naš sicilijski »prijatelj« pri katerem smo spali, nas je na vse načine hotel prepričati naj ne hodimo v Palermo, iz njegovih ust je bilo slišati » PALERMO MAFIA,BUM« nikakor mu ni bilo jasno po kaj hočemo tja, mi pa smo mislili da brez ogleda Palerma ni Sicilije. Kot vidite smo tudi to preživeli. Pot smo nadaljevali po sredini otoka proti jugu Sicilije do kraja Agrigeto, to je mesto ki leži na južnem delu ob obali. Podeželje v tem predelu je zelo poraščeno in lepo obdelano. Ob cesti se vlečejo ogromni nasadi pomaranč in limon. Nismo se mogli upreti skušnjavi, da nebi odtrgali nekaj sadežev,saj so nasadi neskončni. Pot nas je vodila ob obali mimo mesta Gala do Raguse, to je mesto kemične industrije, kjer praktično ne vidiš prebivalcev ampak samo tovarne iz katerih se vali neprijeten dim. Prijetno utrujeni smo se vrnili v naš apartma in si po vseh špagetih iz prejšnih dni privolščili pico ter BIRRA MORRETI.

image image image image image image

6.dan

Načrtovali smo biti na otoku še en dan ampak na žalost nam je trajekt prekrižal račune, nameravali smo se prepeljati iz Barija v Dubrovnik, ter čez Bosno še na čevapčiče in domov. Ampak ker iz naših načrtov ni bilo nič, kajti trajekti ne vozijo vsakodnevno, zato smo se odločili za pot ob italijansko jadranskem morju. Prispeli smo do kraja Benedetto, našli čudovit hotel v katerega sprva nismo upali niti vstopiti, bili smo prepričani da cena ne bo v mejah normale. Na naše presenečenje je bila cena povsem spremenljiva (60€), tako da glede na to da je nas že lovila noč nismo veliko premišljevali.

image image

7.dan

Zjutraj smo v jedilnici doživeli pravi šok, vsi gosti hotela so imeli klasični italijanski zajtrk roglijčke in marmelado, nas pa je čakal na mizi čisto pravi kruh in ne boste verjeli pršut! Sedli smo na motorje in odšli dalje proti Venezia. Italijanska obala ni niti približno tako lepa kakor jadranska. Prispeli smo skoraj do Venezie našli smo prenočišče čisto ob cesti,posebnost tega je bil lokal v stilu CHE GUARA, postrežba je bila na nivoju, ampak cena pa dokaj navite.

image image

Nato je 8.dan Bog ustvaril dom

Pred seboj smo imeli še samo cilj da srečno prispemo domov.

Za konec Vam podamo še nekaj koristnih informacij:
  • cestnine cca .81€ na motor
  • spanje na Siciliji 35€ za dve osebi na dan
  • gorivo cca. 350 €
OKVIRNI SKUPNI STROŠEK NA MOTOR 1100€, VENDAR SMO KUHALI VEČ ALI MANJ SAMI!!!
V VEDNOST VAM POVEMO, DA SO NA SICILIJI ODPRTE GOSTILNE SAMO ZVECER TAKO, DA PRIDE V POŠTEV SAMO TRGOVINE IN MAKARONI.

Na tej poti so uživali: Urška, Miro, Zoki in trpela: naša prevajalka Erna

image